Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego zawiera naturalne substancje czynne.
Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego wspomaga pracę jelit oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Składniki: zielone owoce orzecha (Juglandis recens fructus), spirytus rektyfikowany (zawartość etanolu max 50% obj.), woda.
Sposób użycia: jako uzupełnienie diety dla osób dorosłych, 5 ml produktu rozpuścić w 100 ml wody. Przyjmować 2 razy dziennie na 15 min przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Zewnętrznie: Do płukania ust i przemywania cery używać rozcieńczony wodą w proporcji 1 łyżka stołowa ekstraktu na 100 ml wody.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięte, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od światła.
Pojemność: 90 ml
Producent: Medi-Flowery
Dystrybutor w Polsce: Medi-Flowery ApS Sp. z o. o. ul. Miła 30, 06-300 Przasnysz
Ekstrakt z zielonego orzecha włoskiego – suplement diety – został zgłoszony i dopuszczony do sprzedaży decyzją Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS-ŻP-SD-4230-263/OP/10/3).
W celu wyekstrahowania juglonu, który jest istotną substancją czynną, sporządza się z zielonych (niedojrzałych) owoców orzechowca nalewki.
Juglon jest związkiem organicznym i wydzielają go orzechowce. Jest m.in. najsilniejszym związkiem antyseptycznym znanym w przyrodzie. Stosowany w walce z pasożytami układu pokarmowego, a także w leczeniu zakażeń skóry bakteriami i grzybami. Występuje w niedojrzałych orzechach, liściach i korzeniach. W miarę dojrzewania owoców i wysychania liści juglon zanika.
Juglon jest to związek słabo rozpuszczalny nawet w ciepłej wodzie, natomiast jmożna go rozpuścić w alkoholu 50%. Natomiast zrobiona na spirytusie 96% jest bezwartościowa, bo następująca denaturacja białka prowadzi do utraty aktywności biologicznej.